Elämäntapamuutoksen ABC

“Minä olen on-off-ihminen ja vedän täysillä tai en ollenkaan!”

Näin kuulee usein sanottavan, kun ryhdytään laihduttamiseen tai elämäntapamuutoksiin. Ja näinhän siinä sitten myös käy. Ensin ON, sitten OFF. Pari viikkoa jaksetaan vetää sata lasissa – kunnes väsytään ja lopetetaan kokonaan.

Jos tavoite on pysyvä painonhallinta, suosittelen, että etenet rauhassa. Etenkin, jos tunnistat olevasi on-off-ihminen.  Nimittäin balanssi, rentous ja järki toimivat on-offia ja ”liikaa yrittämistä” paremmin.

Olen vetänyt painonhallintaan ja treeniin liittyviä valmennuksia jo vuosia sekä kirjoittanut aiheesta kirjoja (Maanantaisoturit v. 2011 sekä Kauppakamarille toimistotyöläisen kuntokirjan Nouse ylös! v. 2015).

Valmennuksissa on ollut lähes 10 000 ihmistä, joista suuri osa on edelleen yhteisöjen jäseniä (ryhmät pysyvät valmennuksen jälkeenkin). Tiedämme siis hyvin, mitä osallistujille kuuluu vuoden, kahden tai kolmenkin jälkeen. Siltä pohjalta on helppo seurata, ovatko tulokset pysyviä, mikä on haastavaa, miten Alku toimii.  Palaute on kullanarvoista, kuten yhteisötkin (tsemppi on huikeaa!)

Mutta yksi asia ei tunnu muuttuvan (ja juuri tätä kannattaisi muuttaa):

Projekteja aloittaessa haukataan liian suuri pala – eli aletaan touhuta liikaa. Se on aluksi hauskaa, ehkä viikkoja tai joskus kuukausiakin, mutta jos muutoksia olisi tehtävä paljon, silloin pelkkä alun innostus ei kanna. Ei, ellei sitä “perusduunia” tehdä kuntoon.

Tiedätte varmasti: heti tammikuussa halutaan uudistaa koko keho, sielu ja elämä – eli laitetaan koko paketti uusiksi.

Entinen, hauska lounas työkavereiden kanssa muuttuu yksinsyödyksi pussikeitoksi tai pakastebroileriksi. Tai kenties ei olla ikinä treenattu, mutta yhtäkkiä painetaan salilla kuudesti viikossa ja hikoillaan mäkijuoksut päälle.

Kuulostaako mahdolliselta elämäntyyliltä, vai sittenkin hetken mielijohteelta?

Ei kannata yrittää muuttaa liikaa kerralla, koska se stressaa ja uuvuttaa, eikä siten tuo toivottuja tuloksiakaan – saati hyvinvointia.

Tässäpä otsikossa luvattu ABC: 

A) Valitse hyvinvointi ja mielekkyys.

Elämäntapamuutoksen ja painonpudotuksen pitää tuottaa hyvinvointia – ei kitumista, nälkää ja stressiä! Oikeanlainen ruokavalio parantaa myös vatsan ja suoliston kuntoa, tuo energiaa, maistuu hyvältä ja on helppo toteuttaa koko perheelle. Pussukoille ja pillereille ei kannata antautua.

B) Muuta yksi iso asia kerrallaan.

Korjaa vain sen verran asioita, kuin voit oikeasti omaksua. Jos et ole harrastanut liikuntaa ja ruokavalion painopisteenä on ollut paahtoleipä hillolla, niin voi oikeasti olla liian vaikeaa yrittää muuttaa niitä kaikkia paremmiksi yhtä aikaa. Jos tavoitteesi on painonpudotus, aloita muutos ruokavalion korjaamisella.

C) Valitse sellainen metodi, jota voit ja haluat jatkaa myöhemminkin.

Elämäntapamuutos on iso asia, eikä kukaan jaksa aloittaa sitä koko ajan uudestaan (eihän?). Tekemisen tulee olla mielekästä. Jos et kestä ”dieetillä X” viikkoakaan, voitko ja haluatko jatkaa sitä loppuelämän?

Tee sellaiset ratkaisut ja muutokset, joilla saat loppuelämän kesäkunnon. 🙂