Miten valmistautua ”laihdutusprojektiin”?

Elämäntapamuutosprojekteihin lähdetään usein hetken mielijohteesta. Tai ei, kyllähän aloittaminen on voinut olla mielessä kauankin, mutta viimeinen sysäys puuttuu. Sitten kun se tulee, monesti halutaan vain ”äkkiä se ruokavalio”.

Pieni itsetutkiskelu voi tehdä hyvää ennen hommaan ryhtymistä. Jos nyt jo tiedät, että tammikuussa aloitat projektin, niin loppuvuodesta on oiva aika pohdiskella, mihin kaikkeen on valmis, ja mitä oikeastaan haluaa. Ja ennen kaikkea: millainen matka on edessä.

Jos tavoitteesi on pudottaa vaikkapa 20 kiloa, sille on viisasta antaa aikaa. Paino voi aluksi pudota nopeasti, mutta pudotustahti vaihtelee ja jossain kohtaa usein hidastuukin.

Usein laihduttaessa on kova kiire ja sitä haluaisi päästä heti ”lopputulokseen”. Tosiasiassa usein on niin, että hitaammin pääseekin varmimmin perille. Ja se ei silti tarkoita sitä, etteikö voisi saada hyvinkin nopeita tuloksia. On hyvä ymmärtää, että kyseessä on MATKA, ei kuuri, ja siitä matkasta pitää tehdä mahdollisimman mielekäs. Joudut kenties muuttamaan sitkeitä tapoja ja toimintamalleja, mikä ei aina ole ihan yhden yön juttu. 🙂

Se, että on kuurilla ja odottaa vain että ”koska pääsee syömään”, ei tule toimimaan.

Ruokavaliolla ON iso rooli, mutta liika rajoittaminen ja fanaattisuus ei ole tarpeellista.

Suurin osa ihmisistä tietää kyllä, millaiset tavat ja toimintamallit ovat saaneet aikaan painonnousun. Jos ylipaino ei ole kertynyt nimenomaan keitetyistä perunoista, kaurapuurosta tai omenoista, ja harvemmin on, niin silloin niitä on turha jatkossakaan pelätä.

Ennen kuin aloitat, mieti, mitä kaikkia asioita tämän matkan aikana tulisi muuttua, ja millaisia toimintamalleja haluat muuttaa.

Kun teet läksyt etukäteen, voit välttyä siltä että taas helmikuussa toteat, miten ”motivaatio vaan loppui”. Koska harvoin se se motivaatio on, vaan pikemminkin lopussa ovat työkalut, keinot ja ehkä jopa itsetuntemus.

Ota tästä pohdittavaksi! 

1. Montako kertaa olet ollut laihdutuskuurilla tai aloittanut elämäntapamuutosprojektin? 

2. Miksi ne eivät ole onnistuneet? Mikä on mennyt pieleen? Mikä epäonnistumisia yhdistää? Oletko toiminut joka kerta samalla tavalla? Miten olet toiminut?

3. Jos aiot aloittaa nyt uudestaan, mikä olisi tällä kertaa toisin?

4. Mikä on se realistinen tavoitepaino, johon olisit tyytyväinen? Miksi? Miten sen saavuttaminen muuttaa elämääsi?

5. Millaisia tekoja ja toimenpiteitä tavoitteen saavuttaminen vaatii?

6. Mitkä ovat tähän saakka olleet pysyvän painonhallinnan kompastuskiviä?

Hyvin todennäköisesti vastauksista löytyy paljon muutakin, kuin ”laihduttavan ruokavalion puute”, tai edes tiedon puute. Syömisessä on näet yllättävän vähän kyse siitä itse ruoasta, ja tämä on erittäin tärkeää muistaa.

Ole ystävä itsellesi. <3 Kun tutkit omaa laihdutushistoriaasi, todennäköisesti tarvitset enemmän myötätuntoa kuin lisää tiukkuutta tai syyllisyyttä.

Alkuun olet aina tervetullut! Tutustu täältä: ALKU-VALMENNUS