Ravintovalmentaja kannustaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Tässä sarjassa tutustutaan pitkän linjan alkulaisiin, ja tietysti mukana on myös ravintovalmentajamme Jussi Jaurola! Tämä on osa 3/3, lue myös Lurun ja Elisen tarinat! Jussi on niin ikään ollut mukana Alku-valmennuksessa ihan alusta, eli vuodesta 2014 saakka. Nykyiset ruokavaliot ovat Jussin ”käsialaa” ja yhdessä hänen kanssaan olemme kehittäneet koko valmennuksen sellaiseksi kuin se on nyt – eli varsin mainioksi!

Ravintovalmentaja Jussi Jaurola kannustaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Nuorena Jussi Jaurola harrasti aktiivisesti urheilua, päälajinaan jääkiekko. Siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt alkaa treenaamaan tosissaan ja tavoittelemaan ammattilaisuutta, alkoi kiinnostus lajia kohtaan vähenemään. Urheilu sai jäädä.

Täysi-ikäisyyden tienoilla Jussin elämäntavat olivat vaihtuneet urheilullisesta aivan toiseen ääripäähän, ja lopulta hän sai epäterveiden elämäntapojensa seurauksena vatsahaavan.

– Sitä kautta kiinnostuin ravitsemuksesta. Halusin voida paremmin. Aloin selvittämään asioita ja huomasin, että maailmassa on lukematon määrä erilaisia ruokavalioita, joiden puolestapuhujat ajattelevat edustavansa ainoaa totuutta, kertoo Jussi.

Hänen suvussaan esiintyi fibromyalgiaa, ja siitä tuli lisäpotkua perehtyä ravinnon vaikutuksiin hyvinvoinnissa. Jussi aloitti ravitsemustieteen opinnot Helsingin Yliopistossa.

Aluksi Jussinkin näkemykset ravinnosta olivat mustavalkoisia, mutta vuosien kokemuksen ja kouluttautumisen kautta löytyi tasapaino.

Precision Nutrition, Institute of Integrative Nutrition, Trainer4You:n ravintovalmentajakoulutus sekä muut koulutukset ja seminaarit ovat syventäneet osaamista ja kehittäneet ammattitaitoa. Jussi on tehnyt vuosien ajan valmennustyötä yritysten, yksityishenkilöiden ja urheiluseurojen parissa.

Kestävä elämäntapamuutos

Monissa ravintovalmennuksissa ruokailuohjeet ovat äärimmäisen tiukat ja rajoitetut, ja vaikka joku saattaakin hyötyä tiukasta kontrollista, se ei sovi kaikille. Jussi toivoo, että keskustelu ravinnosta ei olisi niin mustavalkoista, sillä sama ruokavalio ei automaattisesti sovi jokaiselle.

Jussi on ollut Alku-valmennuksissa mukana alusta saakka. Hän vastaa valmennuksen ravitsemusohjeista. Keväästä 2016 lähtien hän on luotsannut valmennuksia Kukka Laakson kanssa kahdestaan. Vuonna 2016 konseptia myös muokattiin, ja nykyään se sopii vegaaneillekin.

– Kannustamme löytämään itselle sopivan kokonaisuuden, kuitenkin niin, että jokaisella aterialla syödään reilusti kasviksia tai marjoja. Isoin virhe on rajoittaa kaikkea mahdollista ja liikkua paljon. Silloin repsahtaa helposti ja paino alkaa jojoilemaan.

Alku-valmennuksessa ei siis ole kyse kertarykäisystä, jonka jälkeen palataan vanhoihin tottumuksiin. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä elämäntapamuutos.

Hyvinvoinnin perusta on ravinnossa

– Painonpudotuksessa liikunnalla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin ravinnolla. Liikunnalla on toki paljon hyviä vaikutuksia, erityisesti mielen hyvinvointiin. Jokaisen tulisi harrastaa sellaista liikuntaa, josta nauttii. Liikunnan pitäisi olla leppoisaa, eikä hampaat irvessä repimistä ja väkisin vääntämistä. Kun ruokailu on ensin balanssissa, niin jaksaa liikkuakin paremmin.

Jussi muistuttaa, että ravitsemukseen ja ruokailutottumusten muuttamiseen liittyy paljon psykologisia aspekteja.

– Kaikki varmasti tietävät, että ruokailun pitäisi olla säännöllistä ja terveellistä, mutta teorian tuominen käytäntöön ei ole kaikille yksinkertaista. Pysyvän painon- tai elämänhallinnan perustana on ymmärtää, miksi itse toimii, niin kuin toimii. Jokaisen on käytävä itse läpi, mikä omissa tottumuksissa on pielessä.

Ruokailutapojen taustalla saattaa olla ongelmia, jotka eivät pohjimmiltaan liity syömiseen. Erityisesti nuorilla naisilla, toki muillakin, esiintyy vääristynyttä käsitystä omasta kehonkuvasta ja terveydestä. Silloin täytyy ruokavalion lisäksi muokata ajatusmaailmaa.

Aina elämänmuutoksen tekeminen ei tapahdu hetkessä, ja silloin kannustamme aloittamaan pienemmistä muutoksista. Pienikin askel oikeaan suuntaan on merkityksellinen.

– Ihmismieli on sellainen, että haluaa nopeasti tuloksia, mutta se ei ole aina paras ratkaisu.

Liity täältä Alkuun! 

Teksti ja kuvat: Mirka Kallio