Porkkanainen kasvislisuke x 3 koko perheelle

Kasvislisuke porkkanasta maistuu kaikille! 

Kasvikset ja kotiruoka ovat Alku-valmennuksen kauden teema! Vihannesten kanssa kun on vähän niin, että sitä helposti luulee syövänsä niitä paljon, mutta todellisuus onkin toista. Puolen kilon päiväsaantiin yltää vain 22% naisista ja 14% miehistä, mikä ei ole kovin paljon (FinRavinto2017). Vastikään HS uutisoi, että leikki-ikäisistä vain yksi prosentti syö suositusten mukaisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Tartun tähän siksi, että hyvin usein painonpudotusprojekteja aloittaessa mietitään, että voiko koko perhe syödä samaa ruokaa. Yleinen oletus on myös se, että “laihduttajan” tulisi syödä yksin omia ruokia (muovipurkista), ja muu perhe syö sitten sitä tavallista kotiruokaa. Sehän ei ole lainkaan tarpeen, koska kasvikset ovat helpoin tapa ”terveellistää” ja kaikkien syömisiä. Kasvisreseptin ei tarvitse olla monimutkainen, jotta se voi olla hyvää!

Tässä muutama kasvislisuke, jotka varmasti maistuvat myös pikkuväelle. 🙂

Yksi hyvä sääntö kasvisten syömiseen on tämä:

Kasvikset on jo osa sitä itse ruokaa, eli ei vain lisuke. Ettei aina ajatella, että raastepöydästä voipi aloitella ja se ”oikea ruoka” tulee sitten erikseen. Tällä tavalla saadaan aterioihin lisää runsautta – ja annoskoot voivat olla isojakin. Miltäs kuulostaa?

Nämä vinkit ovat Alku-osallistujien omia kuvia ja ohjeita, ja ovat niin kivoja että jaan teillekin:

1. Lämpimät voileivät (tonnikalaa + juustoa) ja dippivihannekset!
2. Kasvismunakkaat (nuo muffinssin näköiset) – resepti alla
3. Marja-hedelmäsmoothie – kokeile maustaa kanelilla ja kardemummalla!
4. Porkkanaröstit lämpimän ruoan lisukkeena – resepti alla
kasvislisuke
Pikkuiset kasvismunakkaat (muffinssivuoalla):

Raasta hienoksi 100 g kukkakaalia ja 50 g porkkanaa
Lisää joukkoon 2 munaa, 50 g broilerleikettä, 30 g kevytjuustoa.
Mausta suolalla, pippurilla, ruohosipulilla ja tuoreella pinaatilla.
Voitele muffinssivuoat ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti!

Ohjeesta tulee 5 muffinssia yhdelle aterialle. Jos haluat hiilaripitoisemman annoksen, lisää aterialle vaikka riisiä. Tällä ohjeella yhdessä annoksessa on HH 7 g, P 33 g ja rasvaa 15 g. 🙂

 


Porkkanaröstit (ja lehtipihvi jauhelihasta)

4 kappaletta kuvan ”kakkuja” saat tällä ohjeella:100 g porkkanaa
30 g kevytjuustoa (esim. 5-15%)
1 valkuainen (tai kokomuna)
Mausteita oman maun mukaan

Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja raasta juusto sekaan. Sekoita kulhossa juuresraaste, juusto ja muna. Mausta ja sekoita hyvin. Paista pannulla! Voit tottakai käyttää myös kokonaisen kananmunan, jos valkuaisten erottelu ei ole “sinun juttusi”. Tässä on haluttu tehdä vähärasvainen versio. 🙂

kasvislisuke

 

Dippikasvikset ja kanaa

Dippikasvikset on maailman helpoin tapa lisätä kasvisten määrää, ja useimmiten maistuu myös lapsille. Tässä on käytetty kermaviilin sijaan 3% jugurttia, mutta toki myös kevyempi kermaviili käy yhtä hyvin. Dippikastikkeeksi toimii mikä vaan omaan makuun sopiva valmispussi. Nuggetit on vaihdettu air fryerilla valmistettuihin kanafileepaloihin.
kasvislisuke