Laihdu ilman hässäkkää!

”Pakko saada viisi kiloa pois HETI!”

Okei, en tiedä samaistuuko kukaan juuri tähän ajatukseen – mutta sen tiedän, että tietynlainen kiire ja häslääminen on vahvasti läsnä painonpudotuksessa. En sano, että kiirehtiminen on suoranaisesti väärin, mutta hyödytöntä se kyllä on.

Homma menee niin, että sillä hetkellä kun on tehty päätös laihtumisesta (yleensä siinä kohtaa kun pitäisi vaihtaa hellemekko farkkuihin), alkaa kiirehtiminen. Nyt äkkiä jotain laihduttavaa juomaa, joku pilleri, lymfalaite, salikortti, sheikkeri, treeniohjelma .. ja mielellään kaikki yhtä aikaa, jos vaikka sillä saisi yön aikana ainakin viisi kiloa pois.

Näiden kilojen kerryttämisessä sen sijaan ei ole pidetty kiirettä, vaan usein sellaiset viisikin kiloa saattavat tulla jopa vähän huomaamatta. Kymmenenkin, ei toki ehkä ihan muutamassa viikossa tai kuukaudessakaan. Mutta pasteija siellä, viineri täällä, niin se käy.

Häsläämisen ongelma on se, että siitä ei oikeasti ole mitään hyötyä, vaan pikemminkin haittaa. On turhaa – ja joskus ehkä vähän vaarallistakin – ryhtyä yhtäkkiä paniikissa pumppaamaan kaikki jumpat läpi ja dieetata samaan aikaan kitukuuria läpi ihan vain siksi, että turhautuminen on niin suuri. Melkein luulisi, että tällaiseen ei enää tänä päivänä kukaan lähde, mutta todellisuus on toinen. 🙂

MUTTA – rauhassa tehden onnistut helpommin ja varmemmin. Jos metodi on järkevä, se toimii puuskuttamattakin.

Toimi näin: 

1. Istu alas. Mikä on tavoitteesi? Jos olet mukana Alussa, tutustu rauhassa materiaaliin, ruokavalioon ja ohjeisiin. Ruokavaliot on suunniteltu järkevästi ja siten, että jos syöt 4-5 ateriaa päivässä meidän ohjeen mukaan, paino putoaa varmasti.

Syö ja odota on yllättävän hyvä ratkaisu – tosin vaikeinta on kohta ODOTA – kärsivällisyys kun ei yleensä ole näissä hommissa se suurin vahvuus. 🙂

2. Suunnittele hetki, millaisia ruokia haluaisit syödä. Meidän ruokavalio on terveellisesti kasvis-, ja marjapainotteinen ja idea on siinä, että voit itse koota ohjeista mieleisesi ruokavalion. Voit valita kattavista listoista sopivat proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien lähteet ja koota ateriat siltä pohjalta. Kun opit rakentamaan lautasmallin, homma alkaa sujua kuin itsestään. Voit myös kokeilla Tehostarttia, jossa on valmiit ateriat ja reseptit ensimmäisille viikoille.

3. Testaa ruokavaliota rauhassa. Syömistottumusten muuttaminen ei välttämättä ole helppoa! Alku on siitä hyvä metodi, että tuloksia tulee usein nopeastikin. Mitä isompi muutos syömisissä on edessä, sitä enemmän siihen kannattaa panostaa. Säännöllinen ruokailurytmi on tärkeää, eikä myöskään veden juomista kannata unohtaa. Perusasiat tuppaavat jäämään kakkoseksi silloin, kun innostuu jostain. 🙂

4. Tutustu treeniohjelmaan rauhassa. Meillä on nyt uutena mukana Alkuvoimaa-liikuntapaketti, joka toimii samalla tavalla kuin ruokavalio: voit itse valita ”liikuntapiirakasta” viikon liikunnat. Sieltä voi valita lihaskuntotreeniä, liikkuvuusohjeita ja kahvakuulatreenejä ja näihin kaikkiin löytyy valmiit ohjeet ja ohjelmat. TAI kävelyä, pyöräilyä, uintia – kaikki lasketaan!

Pääasia on kuitenkin se, että etenet oikeasti RAUHASSA. Ei ole hassumpi idea aloittaa muutos ruokavalion muutoksilla ja vasta kun se on tullut tutuksi, ryhtyä tekemään treenejä. Koska vaikka innostus olisi miten suuri alussa, niin liialliset muutokset kerralla ovat usein liikaa. Kuurimaisuuden tuntu ei ole hyvä asia, vaan se saa helposti aikaan väsymyksen jo parissa viikossa.

Hyvinvointia ei voi suorittaa, eikä painonpudotustakaan tarvitse. 🙂 Kärsivällisyyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *